Shalom Estland

http://www.shalom.ee/
1990 seglade Shalom för första gången till Pärnu i Estland, som första västerländska båt på 50 år. Välkomnandet var enormt och besöket blev starten på ett omfattande samarbete med kyrkorna i staden.

Shalom i Estland består idag av en Second Hand-butik, ”Barnens Hus”, missionsbåt Jenny Kruse, ett boende för ensama mamor med barn, samt ett arbete bland hemlösa. Dessutom har man många kontakter med fattiga familjer i och runt Pärnu, vilka man hjälper på olika sätt.

Till Second Hand-butiken skickas möbler, kläder och husgeråd med mera från Shalom Second Hand i Oskarshamn. Man säljer till låga priser och delar också ut förnödenheter till dem som inte har råd att betala.

”Barnens Hus” är ett dagcenter som tar emot ett 50-tal barn i svåra familjeförhållanden. De kommer efter skolan och får ett mål mat, läxhjälp och framför allt kärlek och omsorg. På sommaren får de åka på läger, ibland till Sverige. ”Barnen Hus” sponsras av missionsbåten Shaloms insamlingar under sommarseglatserna och av Shalom Second Hand i Oskarshamn.

Allt sedan starten av Shalom Estlands arbete för 20 år sedan har drömmen om en egen missionsbåt i de Estniska farvattnen levt. I år 2012 har drömmen blivit verklighet. Missionsbåtsorganisationen Jenny Kruse bildades i Shaloms regi.Nu ligger missionsbåten Jenny Kruse i Pärnu hamn och förberreds inför nästa sommars seglatser. Estland har sin egen missionsbåt!

Shalom i Estland drivs av lokala invånare och församlingar, men vi har ett regelbundet utbyte och besöker ofta varandra.