Vecka 29 ombord på Shalom

av Patrik

Måndag
Det var en regnig måndag då jag och cirka 30 andra personer mönstrade på i Kalmar. Vissa hade redan varit med veckan innan men för de flesta var detta första dagen. Vi började med en samling där vi blev uppdelade i olika hytter. Jag skulle dela hytt med tre andra. Sedan fick vi lite information om vad Shalom mission innebär. Vi var ett blandat gäng både i ålder och kön. Jag märkte snabbt att det var lätt att komma in i gruppen. Själv hade jag aldrig varit ute till havs en längre tid och det hela var ganska ovant. Det visade sig att många hade rest med Shalom förut och hade då fått mersmak vilket gjorde att det hade blivit ett återkommande sätt att spendera en del av sommarledigheten på. Den första morgonen började som sagt med regn och jag var lite rädd att att det skulle fortsätta så men redan på måndagseftermiddagen började det klarna upp och när vi kom fram Sandhamn där vi skulle ha vårt första bryggmöte sken solen från en nästan klarblå himmel. Det kom en hel del människor till bryggmötet och vi sjöng de sånger vi övat in tidigare under kvällen. Det gick ganska bra även om inte låtarna satt helt perfekt ännu. Jag fick möjlighet att kort vittna om min tro vilket kändes bra om än lite ovant att göra det inför en större publik. Efter mötet bjöds det som vanligt in på fika på båten. Vad jag förstod så var dessa bryggmöten med Shalom för många en av höjdpunkterna på sommaren.

Tisdag
Denna dag bar det av till Hasslö. Vädret visade sig från sin bästa sida och vi kunde alla sitta eller ligga och sola ute på däck under seglatsen över. Vi färdades på öppet hav och det gav en stor frihteskänsla. Eftesom vädret var bra och det inte var för blåsigt hade vi möjlighet att ta en tur förbi Utklippan. Där var vi i land ett par timmar och solade och badade i det något kalla men uppfriskande vattnet. Under eftermiddagen tog vi oss sedan till Hasslö. Det var inte så långt till en strand där vi både spelade beachvolleyboll samt badade, vilket var skoj och skönt. På kvällen hade vi bryggmöte. Här vittnade bland annat ett härligt par som var mc-förare om hur de för bara några år sedan hade blivit troende och att de nu inte bara körde runt med motorcyklarna på olika mc-träffar utan även vittnade om sin nyfunna tro där. Det kändes bra att vi kan ha så olika intressen och komma från så olika sammanhang men att Gud kan använda oss där vi är med de intressen vi har. Senare på kvällen lekte vi en del lekar och hade som vanligt en kvällsandakt. Dessa andakter var uppdelade hyttvis. Det var en hytt som hade hand om morgonandakten och en som hade hand om kvällsandakten varje dag. Det var väldigt givande andakter. Många berättade väldigt öppenhjärtligt om sina liv och vad de hade gått igenom och hur de funnit en tro på Jesus.

Onsdag
Vi hade dagen innan fått reda på att vi hade lite problem med ett oljeläckage i hydralsystemet. Därför åkte vi inte till Hanö på morgonen utan inväntade en mekaniker som skulle laga läckan. Läckan blev lagad men det visade sig att det skulle bli stormigt under dagen så vi valde att segla mot Karlskorna istället och ta det lite lugnt med lite egentid på stan. De flesta valde här att sätta i sig en kulglass av storlek större som serverades på de olika glasskioskerna. På kvällen skulle varje hytt stå för någon form av underhållning. Det blev en väldigt rolig och trevlig kväll där många bjöd på sig själv och det kändes som om vi kom lite närmare varandra.

Torsdag
Vi satte denna dag kurs emot Sturkö där två grupper skulle åka med oss på en kortare tur. Flertalet var barnfamiljer som åkte med och det anordnades enklare lekar på däck. Efter detta satte vi kurs emot Aspö. Vädret var lite blåsigt så vi valde denna kväll att ha bryggmötet inne i salongen. Detta blev dock lyckat och vi hade en härlig stund tillsammans där vi bland annat sjöng några gamla psalmer. På kvällen var vi sedan hembjudna till en familj, som bodde i närheten. Vi bjöds på mat och umgicks under kvällen. Det blev en kanonkväll och vi avslutade med några sånger tillsammans. När vi var på väg hem så märkte vi att det var regn på gång och vi hann inte komma så långt innan det började ösa ner. Jag sprang mot båten men när vi kom fram var jag och alla andra ändå helt genomblöta. Vi fick hänga upp våra kläder i maskinrummet för att de skulle kunna torka.

Fredag
Anhalten för denna dag var Kristianopel. Det hade varit lite molningt på havet men när vi la till vid hamnen i Kristianopel sprack molnen upp och solen lyste över oss. Det var en väldigt mysig plats med en kyrka som låg strax bakom hamnen och en camping bredvid. Vi hade lite tid över innan nästa bryggmöte så jag passade på att gå en runda på muren som låg runt byn. Vi sjöng som vanligt på bryggmötet och berättade lite hur det var att segla med Shalom. En av många gånger sjöng Sarah solo. Hon kommer från Kenya och har studerat i Sverige ett år.

Lördag
Det blev en härlig segling mot Borgholm. Vädret var bra med ganska mycket sol. Vi provade för första gången att segla på riktigt. Vi avgick redan kl.7.00 på morgonen och seglen hissades även då. Det var en liten grupp som hjälpte till med detta. Resten inklusive mig själv låg och sov lite längre. Det var roligt att segla även om det inte gick särskilt fort. Eftersom solen sken på oss kunde vi idag ha vårt bibelstudium ute på däck. Birger talade om hur de första kristnas gemenskap och om att det är ett under som behövs för att denna gemenskap ska få bli den innerliga gemenskap som Gud har avsett. Vi läste även ett flertal bibeltexter om detta. Under denna seglats passerade vi bland annat under Ölandsbron medan vi styrde mot vårt slutmål Borgholm. Väl i Borgholm fick vi bryggplats bredvid en jättelik lustjakt. Här hade vi ett späckat schema. Det började med ett bryggmöte i hamnen på eftermiddagen. Sedan var det ett antal bilar som hämtade upp oss för att ta oss till Klintagården där vi framförde några av de sånger vi nu kunde ganska bra. Innan kvällens slut hann vi även med att sjunga lite vid ett café som låg i närheten. Vi begav oss sedan hem för att få lite sömn innan vi skulle ha vårt sista möte i Missionskyrkan i Borgholm. Här sjöng vi bland annat några sommarpsalmer medan några av de musikaliska i besättningen spelade på sina instrument. Under veckan hade vi alltid piano,trummor och bas med oss men även klarinett och trumpet.

Vi hade som sista dagen en liten utvädering tillsammans. För att sammanfatta var alla nöjda med veckan. Vi hade haft några dagar med vackert väder och några dagar med blötare väder. Vissa av turerna hade varit lite vågigare än andra och jag bland annat hade känt av lite sjösjuka. I övrigt var jag väldigt nöjd med resan. Det var en härlig gemenskap och man fick möjlighet att dela med sig av det viktigaste i mitt liv nämligen min tro på en levande och verksam Gud som vill vara delaktig i våra liv idag. Detta var första gången på Shalom för min del men det blir säkerligen inte den sista. Att åka med fler gånger var det många som ville.

 

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • TwitThis
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
Det här inlägget postades i Loggbok. Bokmärk permalänken.